Friday, 10 February 2012

Cara2 dan Tips Untuk Cipta Lagu | Part 1

Assalamualaikum sume..waalaikummussalam :)
eh2, sibuk je Cik Far yang jawab..adoiyai..huhu.. (btol2 nie, xde unsur tipu, :p)
Ha ! nak cite pasal ape? ingat nak surprise, 
tapi dah tertulis tajuk lak kat atas so dah tau la kan.. :)
Sebenarnya aku nie bukan la terer buat lagu 
dan rasa2nya xcukup layak nak buat post camnie,,haishh.
tapi apa salahnya sekali sekala sambil usha jadual berkala menerima tips 
dari orang yang xlayak dan xreti berkayak en? 
asyik asyik asyik nak tips dari orang yang pro je.. 


"Let it out let's not pretend, now that there's only me and you. Flying, screaming, start believing there's no other there's only you. <33 "
nie tipu je nie.. or aku je yang xbuat cmnie?? huhu


Ha, tetibe terlayan lak..
Jom start..
Bismillahirrahmanirrahim..
Ade beberapa je pun yang ada dalam otak aku skang.. 
kang ade yang baru aku tak update la kalo aku rajen, :)


1. Merapu je sesuka hati sambil makan ikan kerapu.
Yang nie cara paling senang dan jujur, and hasilnya paling bez.. Betol nie, xtipu, serius tahap cipan.. Sebab bak kata patah-patah (bukan awww, tapi pepatah), sesuatu karya yang datang dari hati dan tak berpura2 + bajet adalah yang terbaik. Just masa tengah maen gitar (atau pape je alat muzik yang boleh menghasilkan melodi), cuba main random chord progression (1 chord je pun ok sebenarnya) dan mula menyanyi melodi yang mengarut dengan lirik yang mengarut secara spontan.. pape je yang ade dalam pale otak.. yang nie boleh jadi pape pun, xde limit, hatta "tak tahan tak tahan tak tahan nak g berak, perutku bagaikan perutmu. ." pun boleh jadi. Amalkan je sampai dapat melodi2 yang sedap..dan lirik yang sedap..kalo lirik yang xsedap  tu bley alter di kemudian hari,, cara nie juz untuk dapat melodi yang ikhlas dan jujur.


2. Cari sample.
Cuba cari lagu pape yang ade melodi/ chord progression yang sangat outstanding and unik.. Angkat melodi tu, tapi jangan amek banyak2, just 1 saat atau 2 saat melodi yang btol2 menarik. Jadikan sebagai sample untuk digabungkan dengan melodi yang korg reka sendiri.. Kalo nak amek melodi yang panjang, cuba gubah melodi tu secermat yang mungkin supaya kekuatan dia x tergugat..(harap korg paham la ek,huhu). Cara nie bley apply gak kalo korg nak cari chord progression yang bez..amek chord progression dari lagu lain..tapi bukn sepenuhnya, amek yang bez je, kata nak wat lagu bez en, yang xbez campak tepi la..haish, xkan tu pun nak kena ajar.. bikin panas btol la.. (emosi xstabil tetibe..huhu) . Biler da dapat yang bez2 dari beberapa lagu berbeza, bley r gabung2 mana2 yang sesuai. :)


3. Catat melodi yang dah dicipta.
Ha, yang nie bende basic kowt..kalo xbuat memang lupa laa..1 purnama 1 lagu xsiap2..tengah2 buat, tengah ade ilham, da dapat melodi bez, tetibe ade lipas lalu, terkulat2 jap pikir tindakan yang sesuai, pastu g sembur lipas jp, pastu tunggu jap sampai keadaan da btol2 selamat (lipas da blah g dapur), pastu nak berak lak, lepak jamban jap (selalunya lame, lagi lame bila ade lipas gak dalam jamban, sila ulang dari step 1 balik ye,haha), pastu da penat memerah keringat tulang 4 kerat untuk berak, tenaga pun abes, balik bilik terus terlelap, ha, sok pagi da lupa melodi pekejadah tu..haishh.. =.=" .So kne catat.. cara nak catat? ikot korg la nak buat camner, kalo aku, aku jadikan melodi yang aku cipta tu sebagai lead/riff kat gitar..senang nak ingat.


4. Dengar lagu macam2 genre.
Layan je semua..punk, pop, balada, nasyid, metal, rock, indie, etcetera2.. konpem lagi senang nak dapat ilham.


5. Buat arrangement lawa2.
Maksud dia kat sini, ulang part2 yang perlu je, sebab kalo ulang banyak2 bende yang same, wlaupun sedap giler2, orang akan muak jugak.. so better ulang sikit2 je, nanti kalo orang xpuas, dia akan replay lagu tu banyak2 kali sampai muntah..nie teori aku..x tau la kalo korg pikir sebaliknya.. Buat arrangement elok2, bagi lawa dan unik sikit, kalo boleh jangan la asyik verse chorus verse chorus bridge chorus. Bosan..Cube berexperimentasi sikit..tambah2 kat tempat yang sesuai.


Mesej: Jangan buang2 kertas cam mamat sekor nie, tulis lirik guna pensel lagi senang, bley padam, huhu
Erm, nie je kowt yang aku terfikir skang..
yang aku cite semua nie lebih kepada melodi/ chord progression..
so ia lebih kepada korg orang yang buat lagu berasaskan melodi
 (maksudnya cipta melodi dulu baru boh lirik). 
Untuk next part, aku cite untuk part lirik lak kowt..
Pape pun, jangan cuba terlalu kuat (don't try too hard)  
sebab bende nie akan terserlah kat lagu korg nanti,
 jadi cacat, jadi cam lagu xsiap..haha..
cam setiap masa nak klimaks dan xde kejujuran langsung, 
jadi cam poser+loser r.. en?

OK2..sampai sini je kowt, nampak macam da panjang,.kalah Cik Far.yang comey,,huhu..
lagi satu, kalo nak dengar karya bodo2 aku, cari la link dia..ade kat blog nie...cume tersorok sikit..hoho !

Wassalam. 



1 comment:

Sua Rez said...

haa cikk zar.. saya tgh buat lagu ni.. tp tolong saya boleh x? ni no wsup 0196871059

Post a Comment

Sila-sila komen sampai muntah :D

our life change since ..

Daisypath Anniversary tickers