Saturday, 18 February 2012 1 comments

Ihfazillah,yahfazka

Ihfazillah,yahfazka (Jagalah Allah,Allah akan menjaga kamu)
rujuk Hadis ke-19 Imam Nawawi

Kisah benar di IKIM.FM:

Seorang ibu mengajak anaknya berhenti solat Zohor di stesen minyak,tapi anaknya
kata,rumah dekat saja.Baik solat di rumah saja.Tapi si ibu selalu kata kat anaknya
"Ihfazillah,yahfazka".Walaupun dalam keadaan terpaksa,dia solat juga ikut kehendak
ibunya.Riak mukanya sangat kelihatan tidak puas hati dengan ibunya tadi.

Bila si anak ni nak melintas jalan,dia lari selaju yang mungkin,dalam masa yang sama,kereta sangat laju meluncur,si ibu mendengar bunyi ekzos yang kuat itu.Dalam fikiran si ibu,memikirkan di mana hospital terdekat,dan akan kedengaran bunyi dentuman.Tapi,selepas berlalunya kereta tadi,tiada apa bunyi kedengaran,tiada dentuman.Si ibu tadi mencari-cari si anak.

Si anak kelihatan pucat,duduk di sebelah kereta mereka.Lalu si anak berkata.
"Ibu,saya dah lari sekuatnya,tapi,saya tahu saya tak boleh lari sekuat ni,saya seperti rasa ada sesuatu yang menolak saya hingga ke dinding.Ibu,Allah jaga saya ibu.Mujurlah saya dah solat tadi.Ihfazillah,yahfazka"

Alhamdulillah,bersyukur si ibu,ayat biasa yang diajar pada si anak,disebut si anak sendiri dengan kesedaran dan pengalaman yang dilaluinya sendiri.

ni dapat daripada seorang kawan saya ja..
dapat ilmu kita sebar-sebarkan.share-sharekan ye x?selain dari kita manfaatkan :)



سبحان الله

الحمدُ لله

لا إله إلا الله

اللهُ أكبر

اللهمَّ صلِّ على سيِّدنا محمَّد وعلى آلِه وصحبِه وسلِّم



Friday, 17 February 2012 30 comments

SEGMEN:"TAMBAH FOLLOWER SAMPAI PENGSAN"


Assalamualaikum :))


Untuk para-para sakura blog yg masih baby and merangkak-rangkak lagi macam kami ni ha,haha,yang otai blog pun boleh join :) senang cerita sapa-sapa pun boleh :)) 
boleh rapatkan ukhuwah fillah sesama kita :)


Klik gambar doraemon bwh ni.hampa akan terus dibawa lawatan sambil belajar ke blog CIK LEZZA yang manis :)
                                                      
                                                                            

Ni first time kami join segmen,harap otai2 blog sudi beri tunjuk ajar :D

Trillion terima kasih kasih kami ucapkan kepada Cik sebab anjurkan segmen macam ni..

moh le kita join reramai supaya dapat tambah kawan,pengalaman dan macam-macam lagi.hoho XD

Cepat,Cepat.Sementara stok masih ada : 3/3/2012 :D

Sekian,dari kami :DD blogger yang sengal :P


Thursday, 16 February 2012 0 comments

Group FB menghina Islam, sama2 kita REPORT !!

Assalamualaikum..
corat coret hari ni..nauzubillah..


daripada fb PejuangMudaMasaKini

mari kita menolong Islam dengan meluangkan masa anda tidak lebih daripada 3 minit... TOLONG SEBARKAN .. link------> https://www.facebook.com/groups/117676498244829/ 

ya Allah,sakit hati tengok page ni..
Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa.Neraka-Mu adalah benar..





Wednesday, 15 February 2012 0 comments

Petua Kuat Ingatan aka Memori

Assalamualaikum.,
Tadi terjumpa nie..

Right-click > Open image in new tab :)

Bolehlah amalkan same2.. InsyaAllah..
Selepas Isyak dan Subuh ye, 9 kali.. :)


sumber
Tuesday, 14 February 2012 0 comments

Plants vs Zombies Survival Endless: unlimited flags !

Assalamualaikum sume. :)
Ehem2, Plants vs Zombies nie game yang naek time ktorg stadi kat matrik dulu, Encik Zar kat Kolej Matrikulasi Selangor, Cik Far kat Kolej Matrikulasi Kedah,huhu.. Bler main balik skang nie, teringat lak zaman2 muda remaja dulu. Matrik memang best.. :')


Erm, tapi skang bukan nak cite pasal matrik, nak cite pasal game nie, mode survival endless..mode yang paling ktorg ske..sbb yang nie baru menguji kekuatan kubu kite.. Sebab kalo maen yang laen asik asik asik menang je..Ptuihh !! haha..Mule2 dlu maen survival endless nie, ktorg dpt la dalam 20++ flags, memang xpuas ati betol, bler wave gargantuar + zombonis + jackinthebox da makin ganas tahap giler kentang.. Kubu jadi lumpuh terus.. 




Lepas berexperimentasi dengan formation yang berbeza2, 
finally !! dpt gak yang terbaek nie,hehe..
ce usha nie..
sharing2 sket ek ngan korg..

Ha, mule2 pemilihan plant, lepas sun da stabil, n da bersedia nak wat kubu yang kekal, pilih plant camnie utk setiap level..kecuali kalo ade winter melon yang mati/kena curi, angkat la winter melon sekali untuk gantikan..




Next, penerangan tentang kubu.
Bagi besar la der, senang sket nak tengok !!
  1. "Kiliing zone" tu tempat sume zombie msok, bler killing zone da betul2 penuh (tunggu sampai betul2 penuh seluruh area killing zone) , bley la lancarkan jagung goreng seketol, seketol di atas seketol di bawah, kemudian tambahkan garam secukup rase dan gaul sehingga sebati.. (eh2? huhu)
  2. Tengok area yang belakang sket, korg nampak kan "Toyol Killing Zone", tulisan kaler kuning.. area tu tempat toyol2 sume akan landing.
  3. 6 ketol Gloom shroom kat pool: cukup sgt2 untuk cover sume zombie kat air, dan cover zombie kat lane 2 & 5..
  4. 4 ketol pak cik Jagung kat pool: dorg nie akan selamat forever, xde zombie yang dapat attack dorg.
  5. Bila & bape jagung nak launch? Kalo gargantuar mata putih, bagi dia makan seketul ckop r..kalo mata merah, bagi dia 2 ketol.. Zombonis lak? Setiap 2 wave zombonis, bagi seketol jagung di atas dan di bawah. Camner nak tau 2 wave? Bler zombonis da dekat dengan duri dan kat belakang dia pun ade zombonis gak (sume da masok killing zone).
  6. 4 ketol cattail kat pool: cover balloon zombies.. 4 ketol nie ckop untuk cover wave balloon zombie besar mana pun, jangan risau pasal dorg..makhluk nie tolong attack zombie yg laen2 gak.. 
  7. Gloom shroom kat row plg belakang: cover digger zombie, tolong bunuh toyol dalam toyol killing zone gak.. :)
  8. Umbrella leaf: elak bungee zombie & zombie baling kelapa tu..huhu..so, sume plant kat row 1-3 selamat..kalo bungee zombie nak angkat plant kat row 4-5, campak jagung seketol.. kalo kat row2 yang laen, bia je, konpem2 dia mati, xsempat curi pn.
  9. Winter melon: slowkan zombie2 yang dalam killing zone supaya dorg mati sebelum sampai kat plant..hehe..
  10. Last sekali: pumpkin untuk sume plant, kecuali cattail kat row 1, sebab? xde zombie akan dapat sentuh dorg.. :p Pumpkin2 yang rongak replace cepat2.
Hasilnya?


Erm, sampai skang blom kalah lagi, rase2 cam xbley kalah,hehe..
sebab bler da beratus2 flag, wave dia lebih kurang je kekuatan dia, 
kena pandai maen jagung goreng dara madu berempah & cherry bomb + jalapeno..
tunggu killing zone da btol2 penuh baru campak jagung, 
yang tu cara main yang asas untuk formation nie..
 zombie memang xdapat makan plant la kat lawn aku, 
dapat makan labu je, 
dengar bunyi dorg kunyah labu je stiap mase,.haha

Kalo ade sape2 yang try..share2 la pencapaian kat sini,hehe..xpun nak bangkang pape ke, kalo ade formation yang lagi gempak ke..ek..

Sekian, assalamualaikum.. :)




1 comments

Hari Selasa :)

Assalamualaikum :) 
14 Februari~~
hari ini hari apa?
yang saya tau hari ni hari Selasa.LOL..(bunyi cengkerik)
so,ada apa dengan hari selasa 14 februari 2012?
hari ni ada pekan selasa kat kampung tok saya yg hanya ambil masa 5 minit perjalanan dengan kereta.huhu,senang sikit nak pi beli ikan.yess :P

ok2..nk merapu pun rasa cam xlawak T.T 
jadi,sttp(konon2 straight to the point)..
dok usha2 mukabuku,ramai dok post psal ni..
14 februari-hari memperingati kekasih aka valentine's day.
bila cakap 14 Februari ni,orang mesti tau hari valentine.
dan macam kita tau,hukum sambut hari valentine ni adalah HARAM!

Nabi Muhammad s.a.w. melarang untuk meniru budaya orang bukan Islam.  
Sapa2 yang tiru budaya macam ni,ditakuti mereka akan tergolong bersama dalam golongan tersebut..


Sabdanya: Barangsiapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud, hadis no: 3512.




p/s : 


Dari Abu Said Al-Khudri r.a., katanya ; Aku dengar Rasulullah SAW bersabda : Sesiapa yang melihat kemungkaran maka hendaklah dia mencegahnya dengan tangannya (kuasa), Jika dia tidak mampu maka hendaklah dicegah dengan lidahnya, Tetapi jika dia tidak mampu maka hendaklah dia mencegahnya dengan hatinya, yang demikian itu adalah selemah-lemah iman. (Riwayat Muslim)


*mencegah kemungkaran dengan blog boleh kan :) mana tau ada sapa2 yang sebelum ni sambut valentine,terbuka hati bila baca entry ni,dia xsambut dah :) 












Sunday, 12 February 2012 2 comments

Ghost Rider Spirit of Vengeance (2012)



Ghost Rider Spirit of Vengeance - The Darkest Hero Rides Again is an upcoming 3D superhero film. Ghost Rider roars up on his burn-out bike. Coming to cinemas, 17th February 2012.

atau dalam bahasa melayu versi google translate:


Hantu Roh Rider kepada golongan yang bersalah - Rides Hero Darkest Lagi adalah sebuah filem superhero 3D yang akan datang. Rider hantu roars di atas basikal pembakaran keluar. Datang ke pawagam, 17 Februari 2012.

pekejadah nyer?? naek basikal ke beliau dalam filem kali nie?

mari kita rungkai persoalan ini ! huhu..

ok.
yang nie sequel terbaru Ghost Rider nie, antara filem yang dinanti-nantikan tahun nie.. rase2 bez ke x nie? kalau best nie mesti rasa best kan nie? (xde idea nie, haha nie.. =.="). sape2 yang layan ghost rider yang sebelum nie konpem2 nak tengok.. ha, usha trailer dulu, kat SINI ye.. official website dye lak kat SINI :)

Gempak? bagi aku memang nampak cam gempak walaupun x segempak Ghost Rider versi bahasa melayu yang da tayang pun kat Malaysia dan agak kontroversial sket r..haha..tapi ade hikmahnya - Zizan da rapat dengan Ustaz Azhar Idrus..huhu.. tau cite pe? Hantu Bonceng.. =..="
kan3? disebabkan kegagalan sequel yang bertajok Hantu Bonceng tersebut r dorang nak release yang Ghost Rider Spirit of Vengeance nie.. hmm, macam2 dorang nie en.. nie sume konspirasi je nie, kalo aku x explain kat sini mesti ramai yang x tau fakta nie.. :P

ok, da nak maghrib, baek stop mengarut, kang leka untuk menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslim.. :)

until next entry, wassalam..
sudi2 la polow ek..







Friday, 10 February 2012 1 comments

Cara2 dan Tips Untuk Cipta Lagu | Part 1

Assalamualaikum sume..waalaikummussalam :)
eh2, sibuk je Cik Far yang jawab..adoiyai..huhu.. (btol2 nie, xde unsur tipu, :p)
Ha ! nak cite pasal ape? ingat nak surprise, 
tapi dah tertulis tajuk lak kat atas so dah tau la kan.. :)
Sebenarnya aku nie bukan la terer buat lagu 
dan rasa2nya xcukup layak nak buat post camnie,,haishh.
tapi apa salahnya sekali sekala sambil usha jadual berkala menerima tips 
dari orang yang xlayak dan xreti berkayak en? 
asyik asyik asyik nak tips dari orang yang pro je.. 


"Let it out let's not pretend, now that there's only me and you. Flying, screaming, start believing there's no other there's only you. <33 "
nie tipu je nie.. or aku je yang xbuat cmnie?? huhu


Ha, tetibe terlayan lak..
Jom start..
Bismillahirrahmanirrahim..
Ade beberapa je pun yang ada dalam otak aku skang.. 
kang ade yang baru aku tak update la kalo aku rajen, :)


1. Merapu je sesuka hati sambil makan ikan kerapu.
Yang nie cara paling senang dan jujur, and hasilnya paling bez.. Betol nie, xtipu, serius tahap cipan.. Sebab bak kata patah-patah (bukan awww, tapi pepatah), sesuatu karya yang datang dari hati dan tak berpura2 + bajet adalah yang terbaik. Just masa tengah maen gitar (atau pape je alat muzik yang boleh menghasilkan melodi), cuba main random chord progression (1 chord je pun ok sebenarnya) dan mula menyanyi melodi yang mengarut dengan lirik yang mengarut secara spontan.. pape je yang ade dalam pale otak.. yang nie boleh jadi pape pun, xde limit, hatta "tak tahan tak tahan tak tahan nak g berak, perutku bagaikan perutmu. ." pun boleh jadi. Amalkan je sampai dapat melodi2 yang sedap..dan lirik yang sedap..kalo lirik yang xsedap  tu bley alter di kemudian hari,, cara nie juz untuk dapat melodi yang ikhlas dan jujur.


2. Cari sample.
Cuba cari lagu pape yang ade melodi/ chord progression yang sangat outstanding and unik.. Angkat melodi tu, tapi jangan amek banyak2, just 1 saat atau 2 saat melodi yang btol2 menarik. Jadikan sebagai sample untuk digabungkan dengan melodi yang korg reka sendiri.. Kalo nak amek melodi yang panjang, cuba gubah melodi tu secermat yang mungkin supaya kekuatan dia x tergugat..(harap korg paham la ek,huhu). Cara nie bley apply gak kalo korg nak cari chord progression yang bez..amek chord progression dari lagu lain..tapi bukn sepenuhnya, amek yang bez je, kata nak wat lagu bez en, yang xbez campak tepi la..haish, xkan tu pun nak kena ajar.. bikin panas btol la.. (emosi xstabil tetibe..huhu) . Biler da dapat yang bez2 dari beberapa lagu berbeza, bley r gabung2 mana2 yang sesuai. :)


3. Catat melodi yang dah dicipta.
Ha, yang nie bende basic kowt..kalo xbuat memang lupa laa..1 purnama 1 lagu xsiap2..tengah2 buat, tengah ade ilham, da dapat melodi bez, tetibe ade lipas lalu, terkulat2 jap pikir tindakan yang sesuai, pastu g sembur lipas jp, pastu tunggu jap sampai keadaan da btol2 selamat (lipas da blah g dapur), pastu nak berak lak, lepak jamban jap (selalunya lame, lagi lame bila ade lipas gak dalam jamban, sila ulang dari step 1 balik ye,haha), pastu da penat memerah keringat tulang 4 kerat untuk berak, tenaga pun abes, balik bilik terus terlelap, ha, sok pagi da lupa melodi pekejadah tu..haishh.. =.=" .So kne catat.. cara nak catat? ikot korg la nak buat camner, kalo aku, aku jadikan melodi yang aku cipta tu sebagai lead/riff kat gitar..senang nak ingat.


4. Dengar lagu macam2 genre.
Layan je semua..punk, pop, balada, nasyid, metal, rock, indie, etcetera2.. konpem lagi senang nak dapat ilham.


5. Buat arrangement lawa2.
Maksud dia kat sini, ulang part2 yang perlu je, sebab kalo ulang banyak2 bende yang same, wlaupun sedap giler2, orang akan muak jugak.. so better ulang sikit2 je, nanti kalo orang xpuas, dia akan replay lagu tu banyak2 kali sampai muntah..nie teori aku..x tau la kalo korg pikir sebaliknya.. Buat arrangement elok2, bagi lawa dan unik sikit, kalo boleh jangan la asyik verse chorus verse chorus bridge chorus. Bosan..Cube berexperimentasi sikit..tambah2 kat tempat yang sesuai.


Mesej: Jangan buang2 kertas cam mamat sekor nie, tulis lirik guna pensel lagi senang, bley padam, huhu
Erm, nie je kowt yang aku terfikir skang..
yang aku cite semua nie lebih kepada melodi/ chord progression..
so ia lebih kepada korg orang yang buat lagu berasaskan melodi
 (maksudnya cipta melodi dulu baru boh lirik). 
Untuk next part, aku cite untuk part lirik lak kowt..
Pape pun, jangan cuba terlalu kuat (don't try too hard)  
sebab bende nie akan terserlah kat lagu korg nanti,
 jadi cacat, jadi cam lagu xsiap..haha..
cam setiap masa nak klimaks dan xde kejujuran langsung, 
jadi cam poser+loser r.. en?

OK2..sampai sini je kowt, nampak macam da panjang,.kalah Cik Far.yang comey,,huhu..
lagi satu, kalo nak dengar karya bodo2 aku, cari la link dia..ade kat blog nie...cume tersorok sikit..hoho !

Wassalam. 



Thursday, 9 February 2012 2 comments

haiwan comel ^,^

Assalamualaikum semua :) jom kita gelak dalam hati sama2 tengok aksi haiwan comel ni (:

kucing ITIK.ha,bukan pasal nk buat makanan kat itik ni.tapi tadi tersesat kat youtube,tiba-tiba terjumpa video ni.lawak tengok.mula-mula rasa cam nak gelak ja sebab nampak comel.tapi rasa cam kesian lak :'( tergolek-golek semua.hilang punca.salah pilih  hari nak g jalan2 kowt.huhu~ nasib baik la depa ni jenis yang dengar cakap mak depa.cepat2 terkodek2 kumpul balik semua .. 
                                                            .
                                                            .
                                                            .
 v

ni lak kisah kucing(haiwan yang paling kami suka <3) . yang ni serius lawak.mau cek gelak  5 minit.hahaXD kucing dok main patty cake.pandai lak depa main tepuk-tepuk tangan..adoiyai..cute sangat.cam nak picit-picit ja muka kucing tu.huhu~ 
 . 
.
  .  
v

harapnya semua enjoy dengan post ni :) xreti nak mengarang lak.sebulan cuti sem ni.hohoXD lama xpegang pen.tulisan pun dah jadi 'cantik' sangat.huhu.ek?mcm tgh tulis guna pen lak.haha~ ENJOY SEMUA ! :D




Wednesday, 8 February 2012 0 comments

Kami dah sedia nak mengganggu hidup anda =..="

Rabu,16 Rabbiulawal 1433 hijrah bersamaan 8 Februari 2012 - alhamdulillah,our first blog . kami dah ada blog kami sendiri. Yeay !! So,apa yg kami akan gebang sakan? 


Blog ini bakal membincangkan tentang hobi kami iaitu muzik dan makanan(myb nanti ada sangkut cerita lain kot.tak tau la.hahaXD )


(gambar hiasan : ihsan daripada pak cik GOOGLE )


Jadi,kat sini ada dua org tukang karut iaitu zariff,the legend and farhana,the chef . LOL ^^ mcm perasan lak.tp zariff mmg legend pn.member2 dia semua panggil dia legend.hoh :O Saya biasa2 saja.Chef di dapur sendiri.Selalu buat sesi yummy with mummy dgn mama saya.mama saya seorang toke tauke kek.kalau raya ja,pakat2 semua prepare mata nk buat kek.haha..


Kami still baru dalam dunia blogging ni,banyak benda yang kami tak tau and perlu belajar.jadi,sama2 la kita saling bantu membantu (: 


jam dah pukul 3.30 petang pagi,tak tau nk mengarut apa lagi ni,bunyi cengkerik ja dok dengar,jadi,inilah dia blog kami,xda kaitan dengan yg hidup ataupun yg sudah meninggal dunia, .. memperkenalkan ENCIK ZAR DAN CIK FAR :DD

our life change since ..

Daisypath Anniversary tickers